ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΕΤΑΡΙΣΜΑ ΚΙΘΑΡΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

 

Πολλές φορές ακούμε τη φράση «Ωραία κιθάρα! Θέλει όμως σετάρισμα…» ή «Ταστάρει πολύ η κιθάρα σου χρειάζεται σετάρισμα».

Θα δούμε λοιπόν τι είναι το σετάρισμα – ρύθμιση της κιθάρας και πότε είναι απαραίτητο.

Οι κιθάρες είναι φτιαγμένες από ξύλο. Το ξύλο είναι ζωντανός οργανισμός και επηρεάζεται λίγο έως πάρα πολύ από τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν. Έτσι λοιπόν, οι κιθάρες υφίστανται μικρές ή μεγάλες αλλαγές ανάλογα με την εποχή, δηλαδή τη θερμοκρασία, την υγρασία και γενικά τις περιβαλλοντικές συνθήκες γύρω τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει η ισορροπία ως προς το κούρδισμα ή την απόσταση των χορδών από τα τάστα και την ταστιέρα. Έτσι, η κιθάρα μας ακούγεται ξεκούρδιστη, παρόλο που την κουρδίσαμε προσεκτικά ή ακούγεται ένα τρίξιμο, ταστάρισμα όπως συχνά ονομάζεται, λόγω της επαφής των χορδών με τα τάστα. Όταν λοιπόν έχουμε αυτά τα συμπτώματα ήρθε ο καιρός να σετάρουμε την κιθάρα μας. Ο ειδικός που αναλαμβάνει το σετάρισμα της κιθάρας προβαίνει σε ειδικές μετρήσεις που ρυθμίζουν τις αποστάσεις των χορδών από την ταστιέρα. Στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία του σεταρίσματος που συμβαίνει κυρίως με ρύθμιση του relief, δηλαδή της βέργας που βρίσκεται στο εσωτερικό του μπράτσου της κιθάρας. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν δεν γνωρίζει κάποιος πως ρυθμίζεται η βέργα καλό είναι να μην δοκιμάσει μόνος του, γιατί είναι πολύ πιθανό να σπάσει το μπράτσο και να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο όργανό μας. Επιπλέον, με τη βέργα ρυθμίζεται όπως λέμε το action της κιθάρας:

Low action (χαμηλά οι χορδές)

High action (ψηλά οι χορδές)

Αυτό έχει να κάνει με το στυλ παιξίματος και την προσωπική επιλογή του καθενός. Πχ αν παίζουμε Metal και μας αρέσει το shred παίξιμο τότε είναι βολικό το low action για να πιάνουμε γρήγορες ταχύτητες, ενώ οι περισσότεροι μπλουζίστες προτιμούν ψηλό action, ώστε τα σηκώματά τους να είναι πιο «χορταστικά» προσφέροντας μεγαλύτερη εκφραστικότητα.

Η δεύτερη βασική ρύθμιση που κάνει ο ειδικός κατά το σετάρισμα είναι το intonation της κιθάρας. Ρυθμίζοντας δηλαδή τα ειδικά βιδάκια στον καβαλάρη – γέφυρα, πετυχαίνει οι νότες να είναι ίδιες και καλοκουρδισμένες σε όλα τα σημεία στην ταστιέρα χωρίς απώλειες. Επίσης, ρυθμίζει και το ύψος της γέφυρας.

Τέλος, ειδικά στις ηλεκτρικές κιθάρες ρυθμίζεται και το ύψος των μαγνητών, ενώ ορισμένοι ειδικοί ανανεώνουν και το βερνίκι της ταστιέρας που υπήρχε εργοστασιακά για να προστατεύεται από την υγρασία. Κάποιες φορές απαιτείται κι ένα μικρό πρεσάρισμα στα τάστα για να «κουμπώσουν» ξανά στην αρχική τους θέση, καθώς και κάποιες άλλες παρεμβάσεις γνωστές ως fret dress (fret leveling).

ΚΟΣΤΟΣ
Οι τιμές στο σετάρισμα ποικίλουν ανάλογα με το αν θα ζητήσουμε από τον ειδικό να περάσει καινούργιες χορδές, επομένως εξαρτάται και από τις χορδές που θα επιλέξουμε. Επίσης, το κόστος εξαρτάται και από τον τύπο της κιθάρας μας, δηλαδή αν είναι 6χορδη, 7χορδή ή με περισσότερες χορδές. Σε γενικές γραμμές το κόστος για ένα απλό σετάρισμα 6χορδης με ένα σετ χορδές αρχίζει από 15 – 20 ευρώ ή και παραπάνω.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΑ ΣΕΤΑΡΩ ΜΟΝΟΣ;
Ναι φυσικά! Το youtube είναι γεμάτο με διδακτικά βίντεο γι’ αυτό το θέμα (guitar setup). Όμως, ακολουθούμε πολύ προσεκτικά τα βήματα κι αν δεν είμαστε σίγουροι για το τι κάνουμε καλό είναι να σταματήσουμε.

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕΤΑΡΙΣΜΑ Η ΚΙΘΑΡΑ;
Όταν αντιληφθούμε τρίξιμο – ταστάρισμα να προστίθεται στον ήχο της κιθάρας ή νιώθουμε να μας κουράζει αρκετά όταν παίζουμε έφτασε ο καιρός για το σετάρισμα. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν διαθέτουμε καλή – ακριβή κιθάρα καλό είναι 2 φορές το χρόνο να τη σετάρουμε. Δηλαδή κάθε χειμώνα και κάθε καλοκαίρι.

Γενικά, το συχνό σετάρισμα της κιθάρας μας είναι απαραίτητο τόσο για την υγεία του οργάνου, όσο και για τη δική μας ευχαρίστηση. Η κιθάρα ρυθμίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες μας και το παίξιμό της γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό.